Det sies at alle gode ting er tre. Siden Huset på Svalbard åpnet dørene i 1951 har det fått nytt kjøkken tre ganger. I 1977, 1992 og senest nå i 2022. Hva er fellesnevneren her? Lindrup Martinsen AS.
Vi må tilbake der alt startet i 1977. Rundt lunsjtider en dag i august ble Odd Altmann oppringt av Store Norske på Svalbard, med spørsmål om han var villig til å komme opp for å planlegge kjøkken til Huset, den gang kjent som Forsamlingshuset. Etter klarsignal fra Lindrup selv var det bare å pakke kofferten, for flyet gikk allerede samme ettermiddag. Når tiden kom at kjøkkenet var produsert og sendt med båt til Longyearbyen, fikk Odd utlevert en traktor og en henger for å frakte kjøkkenet fra kaia til Huset. Han og Lindrup sto for montering.
15 år etter, i 1992, ringte telefonen hos Lindrup Martinsen AS igjen. Husets restaurant, den gang kalt Longyearbyen grill & restaurant, trengte en oppgradering. Etter planlegging, tegning og prosjektering brettet Odd og snekkernaboen Otto opp ermene og reiste nordover for å montere. Skipet som fraktet kjøkkenet, ble truffet av et forferdelig uvær som knuste rutene på styrhuset. Heldigvis kom alle, inkludert deres 100 kolli, fra det hele med kun små skader. Det ble kjøkken til slutt.
I 2021 kjøper Store Norske tilbake Huset og Hurtigruten tar over driften. Ambisjonene for Huset krever et nytt kjøkken. Kjell Olav Pettersen, hotelldirektør hos Hurtigruten Svalbard AS, tar kontakt med Lindrup Martinsen AS: – De er en god samarbeidspartner som vi føler oss trygge på, forteller Kjell Olav. Valget er enkelt, og Lindrup Martinsen AS blir satt på jobben.
En totalrenovering settes i gang. – Du kan ikke lage omelett uten å knuse egg, sier de hos Lindrup Martinsen AS. Kjøkkenet ble tømt, sluker støpt igjen og logistikken fornyet slik at arbeidet på det ferdige kjøkkenet kan gjennomføres sømløst og effektivt. Det som kan gjenbrukes får selvfølgelig være med videre.
Kjell Olav hadde et tett samarbeid med Børge Lorentsen, avdelingsleder storkjøkken, og Erling Dalelv, som tok en pause fra pensjonisttilværelsen for å bidra. – Vi hadde en lang og god dialog med kokkene og Lindrup Martinsen AS. De tegnet flere forslag og vi gjorde justeringer, forteller hotelldirektøren. – Vi er strålende fornøyde med resultatet.
Det å få levere tre kjøkken til samme sted over så mange år har vært stas for de ansatte hos Lindrup Martinsen. Som de sier: – Det handler om å gjøre en bra jobb, så man blir spurt neste gang også.
Foto: Ragnhild Utne